Етнограф Галина Олійник розповіла про те, що останній тиждень перед Великим постом в Україні ніколи не проходила з млинцями, і здавна український народ відзначав Масляну приготуванням вареників зі сметаною і сиром.
За словами Олійник, традиція пекти млинці на Масляну прийшла в Україну набагато пізніше, разом з радянською владою. Масляна стала просто народними гуляннями пролетаріату в честь закінчення зими, а млинці в цьому випадку символізували весняне сонце. «В Україні останній тиждень перед постом завжди був сиропусним, також його називали масницею. Ці назви походять від того, що зазвичай в ці дні готувалися тільки дуже жирні страви», заявила етнограф.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Росія боїться, що Україна може зіграти з Донбасом в гру, – Сазонов
За її словами, колодій був розвагою тільки незаміжніх дівчат, і неодруженим молодим людям пов'язували «колодки» - це було докором за те, що хлопці все ще залишаються неодруженими. Нагадаємо, що цього року Великий піст починається 27 лютого. Віруючі будуть дотримуватися посту до 15 квітня.
Джерело: