В Україні на рік в середньому 158-172 випадки ботулізму.
У країні найгірша ситуація серед кран Європейського Союзу, написала у facebook в.о. міністра охорони здоров̓я Уляна Супрун.
Серед усіх країн ЄС на рік відбувається близько 200 випадків, найбільше у Литві та Польщі.
Цього року Україна закупить сироватку від ботулізму. Утім найкращий захист – профілактика, каже глава міністерства.
"Причиною ботулізму найчастіше стають продукти домашнього консервування – м'яса, риби, грибів, рідше - овочів. Також заражаються люди, які вживають в'ялену або копчену рибу та будь-які вироби з м'яса", - пише міністр.
Причина зараження – неправильні вимоги під час заготівлі або зберіганні продуктів харчування.
"Якщо консервовані продукти були погано вимиті, неправильно або недостатньо термічно оброблені, транспортувались або зберігались неналежним чином - вони можуть стати причиною інфікування. Навіть консерви, у яких все гаразд з терміном придатності, виглядом і смаком, можуть бути зараженими. Ботулізм не можна визначити за кольором або смаком, мікроорганізм, який спричиняє хворобу, не псує продукти", - додає Уляна Супрун.
Вона радить не вживати сумнівної якості продуктів і не купувати їх на стихійних ринках.
Джерело: